zondag 27 februari 2011

B J Blommers


B.J. Blommers
Den Haag 1845-1914 Den Haag

Bernardus Johannes Blommers werd op 30 januari 1845 in Den Haag geboren als zoon van een lithograaf. Kunst werd in het ouderlijk huis gewaardeerd, zodat hij in de
gelegenheid werd gesteld de Haagse Kunstacademie te bezoeken. Hij kwam daar in contact met Anton Mauve en de gebroeders Jacob, Mathijs en Willem Maris. Bernard Blommers was een leerling van Christoffel Bisschop. De kunstschilder B J Blommers wordt gezien als een van de belangrijke schilders van de Haagse School. Hij schilderde naast het eenvoudige leven van boeren, vooral de vissers in Katwijk aan Zee, Scheveningen en spelende kinderen op het strand. In 1871 trouwt hij met zijn model, Anna van der Toorn, een Scheveningse visverkoopster. In 1880 leverde hij een grote bijdrage aan het 14 meter hoge en 120 meter brede Panorama van Mesdag waar hij schouder aan schouder werkte met H W Mesdag, Th de Bock, G H Breitner en Sientje Mesdag van Houten. In 1882 verhuisde hij naar Scheveningen, waar hij een huis bouwde bij het strand. Van toen af specialiseerde hij zich geheel in levendige strand en duinscenes met figuren en kinderen. Zijn voorliefde voor taferelen met spelende kinderen wist hij over te brengen op zijn doofstomme schoonzoon Jan Zoetelief Tromp.
Van grote invloed op zijn werk was het werk van Jozef Israels. In tegenstelling tot Jozef Israels, belichtte Blommers echter de zonnige en ongecompliceerde kant van het vissersleven. Zijn eigen vrouw en kinderen stonden hiervoor meestal als model. In een hoek van zijn atelier had hij een Vissers-interieur ingericht. Het atelier aan de Spuistraat werd later gebruikt door C A van Waning en Floris Arntzenius. Blommers was in zijn tijd al een belangrijk en populair kunstschilder, vooral in het buitenland waar hij dan ook diverse hoge prijzen ontving. Op 15 december 1914 overlijdt Bernardus in zijn geliefde Den Haag.
Schilderijen van Blommers zijn in het bezit van alle grote Nederlandse musea.

Het getoonde werk wordt op 4 april 2011 geveild bij Derksen Veilingbedrijf. Moeder met kind in interieur, doek 70x62.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten